luni, 28 aprilie 2014

White bread vs Brown bread/ Pâinea albă vs Pâinea neagră

English
I am reading a book about nutrition at the moment which is called:"Healthy lifestyle"writen by Dr. Loti Popescu, and I must confess that is really interesting, I found out important facts and nutrition advises, and I recommended you to read it if you want to improve your knowledge regarding nutrition. It is easy to read and to understand.

                                                                                                                    Română
În momentul de față, citesc o carte despre nutriție cu titlul "Stil de viață sănătos", scrisă de Dr. Loti Popescu, și trebuie să vă spun că este deosebit de interesantă, am aflat multe informații importante și utile. Vă recomand să citiți cartea căci este ușor de înțeles, întrucât autorul explică foarte bine niște idei și concepții, și mai ales dacă sunteți interesat să aflați cât mai multe despre nutriție.

A particular paragraph regarding white and brown bread caught my attention and I had to share it with you. It says something like if you compare the amount of vitamins that a white bread contains with the amount of vitamins you can find in a brown bread you notice that the white bread losses:
 -"60% of the amount of vitamin B1 and B2
-40% of the amount of vitamin B6
-50% of the amount of vitamin PP"

Un paragraf despre pâinea albă și neagră mi-a atras în mod special atenția. Spunea ceva de genul că dacă ar fi să comparăm conținutul de vitamine din pâinea albă cu cel din pâinea neagră, observăm că pâinea albă pierde:
-"60% din cantitatea de vitamina B1 și B2
-40% din cantiatea de vitamina B6
-50% din cantitatea de vitamina PP"


The white bread contains, in the best case, just half of the vitamins from the brown bread. Also, regarding the minerals the conclusion is almost the same. "The white bread contains with 40% less calcium, with almost 50% less phosphorus, and with 65% less iron than the brown one." The brown bread is superior compared to the white one, containg 2 or 3 times more minerals. The grinding process of the white bread removes at least 20 nutrients, and in order to make up for this losses the food industry uses the so called enhancers, which are definitely not good for us.

În cel mai bun caz, putem afirma că pâinea albă conține doar jumătate din vitaminele pe care le găsim în pâinea neagră, iar în ceea ce privește mineralele, concluzia este aceeași. "Pâinea albă conține cu 40% mai puțin calciu, cu aproape 50% mai puțin fosfor și cu 65% mai puțin fier decât cea neagră." Pâinea neagră este net superioară celei albe, cu un conținut de minerale de 2-3 ori mai ridicat. De asemenea, prin procesul de măcinare a pâinii albe se pierde cel puțin 20 de nutrienți, iar pentru a compesa aceste pierderi, industria alimentară folosește așa numiții ameliatori, care în mod cert nu sunt buni pentru noi.

I will let you draw the conclusion, I won't say anything more, just think twice next time you go shopping for bread. Choose something that it's healthy and good for you, not just something that was articially made. I switched from white bread to brown bread when I lived in Bucharest a couple of years ago, and at the beginning it wasn't easy at all, but I got used to it, and after reading the things I told you about earlier it made me even happier with my choice. 

Vă las pe voi să trageți concluziile, nu voi spune decât să vă gândiți de 2 ori când data viitoare veți alege pâinea de pe raft. Eu cumpăr pâine neagră de aproape 2 ani de zile de când locuiam la București, și la început nu mi s-a părut deloc gustoasă, însă cu timpul m-am obișnuit cu ea, și citind acest articol pe care tocmai vi l-am povestit și vouă, am realizat cât de bucuroasă sunt cu alegerea făcută.

Un comentariu:

  1. Eu prefer oricum paine neagra, acum ma bucur insa ca am facut alegerea cea buna :)

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1464664253767771&set=a.1422894711278059.1073741832.1422417127992484&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere